Please use this identifier to cite or link to this item: http://dspace.khntusg.com.ua/handle/123456789/10380
Title: Вплив чинників економічної глобалізації на продовольчу безпеку домогосподарств країни
Other Titles: Влияние факторов экономической глобализации на продовольственную безопасность домохозяйств страны
Impact of economic globalization factors on the food security of the country's households
Authors: Нестерчук, Ю. О.
Keywords: глобалізація
продовольча безпека
домогосподарства
експорт
імпорт
продовольча сировина
продукти харчування
витрати
ціни
економічна доступність
Issue Date: 2019
Publisher: ХНТУСГ
Citation: Нестерчук Ю. О. Вплив чинників економічної глобалізації на продовольчу безпеку домогосподарств країни. Вісник Харківського національного технічного університету сільського господарства, Вип. 202 «Економічні науки». 2019. С. 308-320.
Series/Report no.: Вісник Харків. нац. техн. ун-т сіл. госп-ва ім. П. Василенка;№ 202
Abstract: Українська економіка є відкритою – зовнішньоторговельний оборот становить понад 50 % ВВП. Разом з новими можливостями з'являються нові ризики. Одним з найбільших ризиків глобалізаційного впливу на українську економіку є зростання потенціалу продовольчої небезпеки вітчизняних домогосподарств. Мета статті – з'ясувати характер впливу економічної глобалізації на продовольчу безпеку українських домогосподарств, окреслити головні переваги та недоліки поглиблення міжнародної інтеграції національної економіки в контексті забезпечення внутрішніх продовольчих потреб. Перевагою економічної глобалізації для системи продовольчого забезпечення домогосподарств країни є розширення доступу вітчизняних споживачів до продовольчих товарів, що не виробляються на території України або виробництво яких є недостатнім. Самозабезпеченість більшістю видів продовольства понад 100 % не гарантує українським домогосподарствам достатню економічну доступність. Наприклад, в Україні має місце суттєве перевиробництво деяких видів продовольчої продукції. Зокрема - продовольчого і кормового зерна, соняшникової олії і т.д. За законами ринку наслідком перевиробництва економічного блага є зниження його ринкових цін. Однак на вітчизняних ринках відповідної продукції відбувається стрімке зростання споживчих цін. Це не дозволяє домогтися поліпшення економічної доступності продовольства для українських домогосподарств. Особливо з числа малозабезпечених Аналіз проблемної ситуації дозволив з'ясувати, що зростання споживчих продовольчих цін є наслідком надмірного експорту продовольчої продукції. Наприклад, в 2018 р. експорт зерна склав 42940 тис. т, а експорт рослинної олії – 5986 тис. т. Це 61 і 96 % від відповідного виробництва. Отже, вітчизняний аграрний сектор орієнтований на виробництво продукції для зовнішнього ринку. Що зумовлює виникнення періодичних дефіцитів на відповідних сегментах національного продовольчого ринку і стимулює зростання споживчих продовольчих цін.
URI: http://dspace.khntusg.com.ua/handle/123456789/10380
Appears in Collections:Випуск 202: Економічні науки

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
33.pdf502,87 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.